• .si  13,20 €
  • .eu  7,99 €
  • .agency  29,90 €
  • .ai  0,00 €
Webservice - Template - Spletno gostovanje

Nadgradnja mysql verzije na nekaterih strežnikih 30.1.2021

  • Wednesday, 27th January, 2021
  • 10:35am

Obveščao vas, da bomo v soboto 30.01.2021 predvidoma ob 22 uri začeli z izvedbo nadgradnje mysql servisa na strežnikih enterprise, master in discovery, ki bo trajala nekaj ur. Trenutna verzija mysql servisa na tem strežnku kjer gosti vaša spletna stran je mysql 5.6 vendar pa ta verzija sedaj že nekaj časa ni več podprta s posodobitvami in je že dosegla EOL(end of life).  Mysql bomo sedaj nadgradili na verzijo 5.7.  Večjih težav pri nadgradnji se ne pričakje saj večina skript spisanih v zadnjih letih bo delovala nemoteno tudi na novi verziji. Težave bi lahko imeli le uporabniki, ki imajo že zelo stare skripte ali ročno narejen mysql baze kar precej let nazaj in jih vmes niso posodabljali. V primeru, da imate stare skripte se posvetujte z vašim izdelovalcem spletne strani kako lahko nadgradnja iz mysql 5.6 na 5.7 vpliva na delovanje vaše skripte, če sploh. Prav tako naj uporabniki, ki so sicer redno posodabljali skripte ali pa ročno posodabljali mysql podatkovne baze vendar pa so jih naredili že veliko let nazaj, ko so bila dovoljena še kratka gesla, da spremenijo mysql uporabnikom gesla na 8 mestno geslo in to seveda uredijo tudi na nivoju skripte v konfiguracijski datoteki skripte oz. spletne strani. Torej, če poenostavimo na kaj morate biti pozorni oz. kaj je v tej verziji 5.7 in bi morebiti lahko vplivalo na vašo skripto oz. delovanje mysql baze je sledeče:

strict mode: Od verzije 5.7 naprej mysql deluje tako, da strict mode kontrolira napačne ali manjkajoče vrednosti INSERT in/ali UPDATE. Zelo stare skripte, ki niso narejeno s podporo stric mode bi načeloma lahko imele težave vnedar bomo po prenosu naš mysql konfigurirali tako, da bo delovalo tudi brez podpore za strict mode. Več o stric mode najdete na povezavi https://dev.mysql.com/doc/refman/5.7/en/sql-mode.html#sql-mode-strict.
pre-4.1-style MySQL passwords: Razlago bomo malo poenostavili tako, da bo lažje razumljiva. Včasih so bila lahko gesla za mysql uporabnika kratka in s tem so bil hashes krajši in seveda manj varni. Zaradi tega predlagamo, da zamenjate geslo vsem mysql uporabnikom, ki ste jih naredili recimo več kot tri leta nazaj in geslo naj ima vsaj 8 mest in v tem primeru težav ne boste imeli. Tudi, če bi po nadgradnji imeli težave je vse, kar morate narediti to, da mysql uporabniku zamenjate geslo na vsaj 8 mestno potem ter potem to isto geslo vpišete še v konfiguracijski datoteki vaše skripte.

Pri nadgradnjah, ki smo jih že izvedli na naših strežnikih težav skoraj da ni bilo razen v zelo malem številu, ker so nekateri uporabniki uporabljali zelo stare skripte. Žal pri gostovanjih kot je vaše torej deljenem spletnem gostovanju kjer je na istem strežniku veliko uporabnikov ne moremo imeti preveč starih verzij in po določenih letih je nadgradnjo potrebno narediti. Vse uporabnike, ki imate stare skripte in/ali stare mysql baze prosimo, da se posvetujete z vašim programerjem oz. izdelovalcem spletne strani. Če ste jo postavili sami pedvidevamo, da imate dovolj znanja, da boste znali preveriti kako je z nadgradnjo vaše skripte in jo posodobite po navodilih izdelovalcev skripte, ki jo uporabljate. 

V primeru, da ste uporabnik zelo stare skripte ali mysql baze in nimate nikogar, ki bi vam pomagal, sami pa tudi ne znate vam pri nas ponujamo dodatno plačljivo rešitev: Naši programerji lahko preverijo stanje in vam podamo oceno koliko vas bi stalo, da vam mi naredimo potrebne nadgradnje, da bo vaša skripta oz. spletna stran delovala tudi na novi mysql verziji.


KAKO REAGIRATI V PRIMERU TEŽAV PO NADGRADNJI
1. Prvo kontaktirajte programerja oz. sami preverite, če lahko odpravite napako glede na opise in navodila zgoraj.
2. Odprite podporn zahtevek na povezavi https://whmcs.webicom.net/clientarea.php in prijavite napako ter kakšno željo imate ali vam mi podamo oceno koliko vas bi stalo, da naredimo nadgradnjo vaše skripte oz. mysql baze.
- Kot zadnja opcija iz naše strani...v kolikor bo možno bomo obdržali en strežnik z verzijo Mysql 5.6 še dodaten mesec, če potrebujete več časa za prilagoditev in vas po potrebi preselili za dodatnih 30 dni na ta strežnik

<< Nazaj